BRIEFING

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat irreële angst over aids en hiv leidt tot een negatieve houding ten aanzien van mensen met hiv. Onderzoek onder mensen met hiv in Nederland toont aan dat zonder uitzondering – alle deelnemers ooit negatieve reacties hebben ervaren.

De campagne heeft primair tot doel om mensen aan het denken te zetten over stigmatisering van mensen met hiv. Na de campagne zou het niveau van kennis, houding en gedrag een positieve verschuiving hierin moeten teweegbrengen.

Hetgeen betekent dat ten opzichte van mensen met hiv en hiv-infectie de doelgroep:

meer feitenkennis heeft.
veel bewuster is geworden van eigen gedrag.
minder vooroordelen en meer begrip heeft.
positiever denkt en gedraagt dan voor de campagne.

STRATEGIE

De kern van de strategie zit hem er niet in om de doelgroep te overtuigen door middel van feiten of aan te spreken op stigmatiserend gedrag, maar door het perspectief van de doelgroep om te keren door de ‘wat zou je doen als als ik’-vraag te stellen.

Daarnaast de problematiek dichterbij halen, getoetst aan voorbeelden van stigmatisering uit de praktijk. Bijvoorbeeld een bekende, sympathieke, bloedmooie presentatrice zou de vraag aan jou stellen: ‘ Zou je nog naar mij kijken, als ik hiv positief zou zijn?’ Of een vraag over een kleuterleidster met hiv.

De keuze voor deze strategie is gebaseerd op de volgende inzichten:

We laten de doelgroep nadenken, bewust worden en zelf een antwoord geven Stel de vraag via de campagne website door er een positieve draai aan te geven met de campagnespreuk ‘Hoe positief ben jij?’ Geef de juiste feitelijkheden zo eenvoudig mogelijk aan de doelgroep wordt aangeboden via de test op hoepositiefbenjij.nl Benader de doelgroep vanuit een menselijke, sympathieke manier te benaderen en gebruik voorbeelden die in de dagelijkse realiteit van de doelgroep staan Zet Bekende Nederlanders in als ambassadeurs voor mensen met hiv en steken hen een hart onder de riem

 

bannerHoepositiefBenJij

“Bekende Nederlanders zijn gebruikt

om mensen de campagne in te trekken

en om de de discussie aan te wakkeren.”

Ryan Babel

Voetballer

Ronald Plasterk

Oud minister

Jeroen Pauw

Presentator

Sofie Hilbrands

Presentatrice

Agnes Jongerius

Oud FNV voorzitter

Jörgen Raymann

Caberetier

Henk Schiffmacher

Tattoo Artist

COMMERCIALS & ABRI VOOR DE THEMATISCHE BOODSCHAP

Televisie en Abri’s werden ingezet voor de thematische boodschap. Een perfect middel om de emotionele lading van een emotioneel thema over te brengen. Ze wakkeren de discussie aan , zetten aan tot nadenken en maakt de doelgroep nieuwsgierig om te gaan kijken naar de campagnewebsite hoepositiefbenjij.nl.

Zou ik nog voor je mogen koken, als ik hiv positief zou zijn?

 Vindt u dat mensen met hiv mogen blijven werken?

 Is hiv een dodelijke ziekte?

 Kun je gezonde kinderen krijgen, als je hiv positief bent?

Online voor de verdieping

Online wordt de boodschap nader verdiept, met echte ervaringen en een praktische test op de campagnewebsite. De test omvat negen vragen over hiv, gesteld door de BN’ers. De test speelt in met vragen op de aangetoonde onwetendheid onder de Nederlandse bevolking en op vooroordelen waarvan we op basis van wetenschappelijk onderzoek weten dat ze kunnen leiden tot stigmatisering. Tot slot halen bepaalde vragen het onderwerp bewust dichterbij (crècheleidster, een docent op basisschool, etc.), Aan het eind van de test wordt de gebruiker gevraagd op welke manier hij/zij wil bijdragen aan een wereld zonder aids (conversie).

Kun je van tongzoenen HIV krijgen?

 

Als je tegenstander HIV heeft, kun je dan maar beter uit de buurt blijven?

 

Zou ik je nog mogen tatoeëren, als ik HIV positief was?

 

HIV… Is dat eigen schuld dikke bult?

 

Zou ik nog voor je mogen koken, als ik HIV positief zou zijn?

 

Vindt u dat mensen met HIV mogen blijven werken?

 

Is HIV een dodelijke ziekte?

 

 Kun je gezonde kinderen krijgen, als je HIV positief bent?

Creatives

Bekijk de commercials

Testing

Om de online campagne te optimaliseren hebben we diverse varianten van de banner getest.